YEVMİYE DEFTERİ BELGE TÜRÜ
BELGE TÜRÜ
19.12.2012 Tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak aynı gün yürürlüğe giren Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin, Yevmiye Defteri başlıklı altıncı maddesi ile Yevmiye defterinde bulunması zorunlu bilgiler arasına belge türü girme zorunluluğu getirilmiştir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa çıkarılan Ticari Defterlere ilişkin Tebliğ, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 64 Maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa göre tutulması gereken defterlere ilişkin hükümler saklıdır.
Tebliğde ve V.U.K Yevmiye Defteri ile ilgili olarak şu açıklamalara yer verilmiştir.
19.12.2012 Tarihinde Yayınlanan Tebliğin 6 Maddesine Göre.
Yevmiye defteri
MADDE 6 – (1) Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken işlemlerin ilgili belge veya ispata dayanan evraktan çıkarılarak tarih sırasıyla ve “madde” halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.
(2) Yevmiye maddelerinin en az aşağıdaki bilgileri içermesi şarttır:
a) Madde sıra numarası,
b) Tarih,
c) Borçlu hesap,
ç) Alacaklı hesap,
d) Tutar,
e) Her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları.
(3) Yevmiye defteri ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olur; vergi kanunlarına uygun olmak şartıyla müteharrik yapraklı defterler de kullanılabilir.
213 Sayılı V.U.K 183 Maddesine Göre.
YEVMİYE DEFTERİ:
Madde 183 – Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi icabeden muamalelerin tarih sırasiyle ve Madde halinde tertipli olarak yazıldığı defterdir. (Değişik fıkra: 04/12/1985 – 3239/16 md.) Yevmiye defteri ciltli ve sahifeleri müteselsil sıra numaralı olur. Mükellefler diledikleri takdirde yevmiye defteri ve tutulması zorunlu diğer defterlerini müteharrik yapraklı olarak kullanabilirler. (Üçüncü fıka mülga: 04/12/1985 – 3239/16 md.)
Görüleceği üzere Türk Ticaret Kanunumuzda Yevmiye Defterinin nasıl işleneceği ayrıntılı olarak ele alındığı gibi yapılan düzenleme ile 19.12.2012 tarihinden itibaren yapılan kayıtlara ilaveten belge türünün de yazılması zorunluluk haline gelmiştir.
Belge türü her bir kayıt için ayrı belirtilecektir, örnek vermek gerekir ise, kayıt esnasında açılacak sütuna işlenen belgenin Fatura(FT), Müstahsil Makbuzu(MM), Çek(ÇK), Senet(SN) Makbuz(MK), Serbest Meslek Makbuzu(SM), Dekont(DK) şeklindeki kısaltmalara yer verilecektir.
Yapılan bu düzenlemeye uyulmaması halinde Türk Ticaret Kanununun 562 Maddesi gereği 4.000.00.-TL ceza kesilebilecektir.